Kodin sähköistyksen kuntokartoitus

Ovatko kiinteistösi sähköasennukset kunnossa ja turvallisia? Onko viimeisin sähköammattilaisen tekemä tarkastus tehty talon valmistusvuotena 15-50 vuotta sitten? Kuten autot tai tietokoneet, kodin sähkötekniikkakin vaatii määräaikaista tarkistusta, huoltoa ja päivitystä nykyaikaan.

Sähkötestin turvallisuusosio sisältää kohteessa esimerkiksi seuraavia silmämääräisesti, aistinvaraisesti ja mittauksin suoritettavia asioita:

 • Selvitys asiakkaalle testin kulusta ja toimenpiteistä, sopimus työn laajuudesta
 • Pääkeskuksen tarkastus (merkinnät, yleinen kunto, pääkytkimen toimivuus, oikosulkuvirta mittaus)
 • Ryhmäkeskuksen tarkastus (merkinnät, yleinen kunto)
 • Ryhmäjohtojen, valaisimien ja kulutuslaitteiden silmämääräinen tarkastus
 • Kuormituksen selvitys (sulakkeiden lämpeneminen /historian selvitys; onko ollut ongelmia?)
 • Suojamaadoituksen tarkastus mittaamalla (pistorasiat, liesi, sähkökiuas, jne. )
 • Palovaroittimien sijoituksen, määrän ja toimivuuden tarkistus
 • Alkusammutusvälineiden olemassaolon selvitys
 • Työn dokumentointi (testipöytäkirja)/ toimenpide-ehdotukset (sähköturvallisuus, energiatehokkuus, asumismukavuus).

Tiesitkö, että Vakuutusyhtiö Fennia antaa asiakkailleen kotivakuutuksen irtaimisto-osasta 15% alennuksen viiden vuoden ajan, kun toimitat heille Sähkötesti-pöytäkirjan, jossa on todettu sähköistyksen olevan turvallinen ja tarkastettu. 
Klikkaa Fennian palveluihin


Mitä kaikkea sähköistyksen kuntokartoitus sisältää?

Kodin sähkötesti koostuu sähkölaitteiston tilan tarkastuksesta. Siinä selvitetään siis, mitkä asiat kotona on jo kunnossa ja löytyykö mahdollisia vikoja tai puutteita, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Kodin sähköistyksen tilaa arvioidaan rakentamisajankohdan määräysten mukaan, myös nykyisin voimassa olevat vaatimukset huomioiden.

Saat tarkastuksesta pöytäkirjan, mistä sähköistyksen tila ilmenee. Pöytäkirjasta selviää myös miten mahdollisten vikojen tai puutteiden kanssa tulee toimia. Tavoitteena on turvallinen sähköturvallisuusvaatimukset täyttävä, tarkoituksenmukainen, käyttäjäystävällinen ja energiatehokas sähkölaitteisto.

Läyliäisten Sähköltä saat asiantuntevan hyvän palvelun

Yrittäjät Erkki Voivala ja Kimmo Joutsi omaavat yli 25-vuoden kokemuksen sähkö-lämpö- ja talotekniikan eri osa-alueilta. Asentajamme tuntevat myös hyvin sekä vanhat että nykyiset sähköturvallisuusvaatimukset ja osaavat asennuskäytännöt sekä uusilla että vanhemmilla asennustarvikkeilla. Testin tekijät osaavat myös suositella asumismukavuutta lisääviä ja energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja.

Testipöytäkirjalomake tilaus/havainnot/merkkien selitykset

Turvallisuusasiat

Kodin sähköistyksessä voi olla turvallisuusvikoja, jotka on hoidettava pikimmiten kuntoon. Osa puutteista ei aiheuta välitöntä vaaraa, mutta vakavat virheet saattavat aiheuttaa välittömän vaaran ihmisille tai omaisuudelle. Tällaisia voi olla esimerkiksi maadoituksen puuttuminen laitteen rungosta tai pistorasiasta, rikkoutuneet pistorasiat, kytkimet, valaisimet tai liitos- ja jatkojohdot, rikkinäiset sulakekannet tai väärät sulakekoot.

Paloturvallisuusasiat

Palovaroittimien sijoituksen, määrän ja toimivuuden tarkistus, samoin esim. kylmälaitteiden, ilmanvaihtokoneen, ilmalämpöpumppujen ym. huoltohistoriaa voidaan selvittää testikäynnillä.

Samoin voimme kartoittaa alkusammutusvälineiden olemassaolon (esim. sammutuspeitto, jauhesammutin)

Energiatehokkuusasiat

Energian käyttöä voidaan tehostaa tai miten energialaskua voidaan saada pienennettyä. Ehdotettavia parannuksia voivat olla esimerkiksi Ilmalämpöpumpun asentaminen, ilmavesilämpöpumpun asentaminen vanhan öljykattilan rinnalle tai tilalle, maalämpöpumpun asentaminen vanhan järjestelmän tilalle, aurinkopaneelien asentaminen talon katolle. Kevyempiä ratkaisuja toki ovat esim. lämmittimien ohjaukset, valaisimien ja/tai lamppujen vaihdot, sähkötariffin vaihtaminen.

Mukavuusasiat

Sähkölaitteiston käyttöä voi tehdä mukavammaksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi. Ehdotettavia parannuksia voi olla esimerkiksi liiketunnistimien asennus ulkovaloille/ sisätilan valaisimille, valaisimien pistorasioiden ja valaistuspisteiden määrää sekä näiden sijoitusta, valaistustasoa, tarkoituksenmukaista ohjausta kytkimellä tai ajastimella, valonsäätöä ja uutta tekniikkaa.

TESTIN HINTA

Testin hinta määräytyy talon/huoneiston sijainnin, neliöiden ja tarkastuksen laajuuden mukaan. Testin jälkeen voimme tehdä tarjouksen/ kustannusarvion kirjallisesti. 

Käytämme tätä Sähkö-ja teleurakoitsijaliiton laatimaa lomaketta.

Tarjous voi sisältää seuraavat osiot: 

 • Ilmi tulleet sähköturvallisuuteen vaikuttavat tekijät (- korjataan tarvittaessa sovitusti välittömästi
 • Ehdotus energiatehokkuuden parantamiseen, josta tarjous-/kustannusarvio pyydettäessä.
 • Asumismukavuus asioista tarjous-/kustannusarvio pyydettäessä.

Lisätietoja testin aiheisiin:

Erkki Voivala 0400 483230 / erkki.voivala@layliaistensahko.fi


LUE LISÄÄ

Sähkö ja teleurakoitsijaliitto www.stul.fi
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus / www.stek.fi
Turvatekniikan keskus Tukes / www.tukes.fi/ pdf-tiedostoja kodin sähkö-/paloturvallisuus

http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Sahko-ja-hissit/Valinpitamattomyys-sahkoasennusten-kunnossapitoa-kohtaan-aiheuttaa-mittavia-tulipaloja/

http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Sahko-ja-hissit/

Motiva / www.motiva.fi
Motiva.fi – Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari