Aurinkovoimala omalla katolla?

Sähkön hinta ja erityisesti siirtohinta on ollut viime aikoina otsikoissa paljon. Roimasti nousseet siirtohinnat ja kallistuva sähköenergia saavat ihmiset harkitsemaan erilaisia tapoja joko pienentää sähkön kulutusta, tai tuottaa sähköä itse. Tietoisuus erilaisista vaihtoehdoista on kasvanut samalla, kun kiinnostus ympäristöä kohtaan noussut yhä tärkeämmäksi ja tekniikka kehittynyt. Uusiutuva aurinkovoima on yksi nopeimmin kehittyvistä energiantuotantomuodoista ja teknisten ratkaisujen nopea kehitys ja kustannusten lasku kiihdyttävät aurinkopaneeleiden kysyntää jatkuvasti. Koska itse tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa siirtomaksuja eikä veroja, yhä useampi pientaloasuja tai talonyhtiö harkitsee aurinkopaneeleiden asennusta.  Lopella aurinkopaneeleja myy ja asentaa Läyliäisten Sähkö Oy ja kasvava kiinnostus näkyy yrityksessä selvästi, kun kyselyitä aurinkopaneeleista tulee yhä enemmän. 

Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan kunkin talon sähkötarpeen mukaan.

Aurinkovoima perustuu auringon säteilyenergian muuttamiseen sähkövirraksi. Aurinkovoima on jatkuvasti uusiutuva energialähde, joten se on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Päivän aikana maapallolle säteilee aurinkoenergiaa 10 000 kertaa koko maapallon tarpeen verran ja auringon tarjoama energia vain odottaa riittävän tehokasta teknologiaa, jolla sitä voidaan hyödyntää vielä tehokkaammin. Tulevaisuudessa aurinkoenergia onkin todennäköisesti yksi tärkeimmistä energianlähteistä. 

Vaikka monesti puhutaan pimeästä Pohjolasta, on Suomessakin auringon säteilyä riittävästi sähkön tuotantoon, sillä Suomessa aurinko säteilee vuositasolla lähes yhtä paljon, kuin Keski-Euroopassa ja puolet Saharassa saatavan säteilyn määrästä. 

– Aurinkopaneelit tuottavat sähköä aina, kun aurinko paistaa ja myös pilvisellä säällä saadaan aurinkoenergiaa, joskin tietysti pienempiä määriä. Suomessa aurinkopaneeleiden sähköntuotanto alkaa yleensä helmi-maaliskuussa ja kestää aina lokakuuhun saakka, kertoo Läyliäisten Sähkön yrittäjä Erkki Voivala.   

Aurinkoenergian varastoimiseen oleva teknologiakin on jo olemassa, hinnat ovat vielä kuitenkin niissä kohtuullisen korkeat kuluttajille. Aurinkopaneeleista hyötyy moni suomalainen omakotiasuja ja mökkiläinen sillä omaan tarpeeseen saa tuotettua jo kuitenkin ihan kohtuullisen määrän sähköä. Erityisesti suoralla sähkölämmityksellä toimivat talot ovat saaneet merkittävän hyödyn aurinkopaneeleista.

– Aurinkopaneeleiden käyttöikä on 30-40vuotta, eivätkä ne tarvitse aktiivista ylläpitoa asennuksen jälkeen, joten käyttökustannukset pysyvät pieninä eivätkä ne ole työläitä hoitaa, muistuttaa Erkki Voivala.

Mitä pitää tietää aurinkopaneeleista tarjousta pyytäessään?

Kysyimme Erkki Voivalalta, että mitä kaikkea tietoa aurinkopaneeleiden toimittaja tarvitsee, jotta osataan laskea oikeanlainen tarjous:

– Ensimmäisenä kannattaa tarkastaa omasta sähkölaskusta vuosittainen sähkönkulutusarvio. Tämä on erittäin hyvä lähtötieto, kun aletaan miettimään sopivaa aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta.  

Läyliäisten Sähköllä aurinkopaneelien asennus tehdään aina avaimet käteen periaatteella omien asentajien toimesta. Teemme kartoituskäynnin, arvioimme suositeltavan mitoituksen, mietimme myös voisimmeko optimoida esim. käyttövesilämminvesivaraajan tai vaikkapa lämmitysvesivaraajan lämmitystä toimimaan päivisin aurinkosähkön tuotantoaikana.    

Asennamme paneelit, invertterin, teemme tarvittavat sähköasennustyöt ja hoidamme tarvittavat lupa- ja ilmoitusasiat sähkölaitoksen kanssa. Asennus kannattaakin ehdottomasti teettää asennusliikkeellä, joka vastaa asennuksen toimivuudesta pitkänkin ajan saatossa.

Aurinkopaneelit kannattaa mitoittaa siten, että mahdollisimman suuri osa sähköstä kuluu omassa kiinteistössä. Yleensä kesän huippupäivinä sähköä kuitenkin jää myös yli, jolloin sähkön myyntiyhtiön kanssa kannattaa tehdä sopimus ylimääräisen sähkön ostosta. Sähkön myyntiyhtiöt maksavat sähköstä kuitenkin vain noin kolmanneksen markkinahinnasta, joten siksi paneeleita ei kannata ylimitoittaa myyntiä ajatellen. 

– Katon soveltuvuus aurinkopaneeleille on myös suuri vaikuttava tekijä. Onko katon kunto millainen, mitä materiaalia se on, mihin suuntaan katto on ja kuinka suuri on katon kallistus, onko paneeleita varjostavia tekijöitä esim. puita, muita rakennuksia jne. huomauttaa Erkki Voivala.  Läyliäisten sähköltä tehdään aina maksuton arviokäynti kohteeseen, jolloin ammattilainen pystyy arvioimaan kaikki vaikuttavat tekijät heti alkuvaiheessa eikä kiinteistön omistajan tarvitse selvittää näitä kaikkia asioita itse. Erkki Voivala muistuttaa, että arviokäynnin jälkeen ammattilainen laskee asiakkaalle kirjallisen tarjouksen Scanofficen laadukkaalla Premium aurinkosähköjärjestelmällä, jossa laatu- ja takuuasiat ovat markkinoiden parhaimmat. Froniuksen invertterin takuu on seitsemän vuotta, Canadian Solar -paneelit 10 vuoden tuotetakuulla ja 25 vuoden lineaarisella tuottotakuulla. Kattokiinnikejärjestelmän toimittaja Suomalainen Orima, jonka tuotetakuu on markkinoiden paras elikkä 30-vuotta.


Kun haluat hankkia aurinkopaneelit: 

1. Tarkista sähkölaskultasi arvio vuosittaisesta sähkönkulutuksesta
2. Ota yhteyttä aurinkopanelien toimittajaan ja pyydä arviokäynti
3. Arviokäynnillä toimittaja selvittää aurinkopaneeleiden asennukseen vaikuttavia tekijöitä: katon kunto ja materiaali, katon suunta, katon kallistuskulma ja katolle tulevat varjot sekä sen mihin tiloihin esimerkiksi järjestelmän invertteri asennetaan. 
4. Anna toimittajalle sähkökulutuslaskelma mitoituksen pohjaksi

TV5 HD näyttää Leijonien pelit olympialaisissa

TV5 HD näyttää Leijonien pelit olympialaisissa

DNA:n VHF-antenniverkkoon tulee kolmen kuukauden ajaksi tarjolle TV5 HD. Uusi HD-kanava on katsottavissa 11. tammikuuta alkaen.

TV5 HD -kanava on tärkeä tulevien olympialaisten seuraamisen kannalta

Vapaasti vastaanotettavaOlympiarenkaat
TV5-kanava seuraa Pyeongchangin talviolympialaisia tiiviisti ja näyttää muun muassa kaikki miesten jääkiekon Suomen pelit ja ratkaisuottelut yksinoikeudella, suomeksi selostettuna. Lisäksi kanavalla on olympiaohjelmaa päivittäin klo 19-21.

Näin saat Leijonien pelit näkyviin HD:nä

Antennikodeissa vapaasti katsottava TV5 HD -kanava on seurattavissa ilman TV-korttia. Katselua varten tarvitset DNA:n VHF-verkon lähettimeen suunnattua VHF-antennia sekä Antenna Ready HD -vastaanotinta. TV5 HD löytyy kanavapaikalta 27. Kanava on löydettävissä 11.1. alkaen kolmen kuukauden ajan.

Kysy lisää!

Joulun aika ja vuoden vaihde

Joulun toivotus

Kiitämme kuluneesta vuodesta asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.
Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2018!

Palvelemme välipäivinä normaalisti, parhaiten saa kiinni sähköpostilla tai puhelimitse.
Toivoo, Erkki N, Arto K, Mika S, Henri S, Kalle S, Jari M, Ilkka R, Minna K, Erkki V ja Kimmo J.

22.8.2017 Asiakaspalautetta

Yleensä sanotaan, että kun mitään ei kuulu asiakkaista, niin se on sen merkki, että kaikki on mennyt hyvin ;-). Tällaista palauteta on ilo ottaa vastaan ja negatiivinen palaute pitää ottaa opiksi.

”Hei,
Voitko välittää kiitokset asentajalle, joka asensi ilmapumpun Halla-aholle.
Hän oli todella asiansa osaava ja toiminta oli ripeää. Kaikki meni ok ja käytönopastus oli myös hyvä. Tämä on jatkumoa siitä, mitä kokemuksia olemme saaneet yrityksestänne vuosien aikana. Emme pettyneet, toiminta oli odotuksen mukaista ja jopa ylitti odotuksemme. Tämä kokemus aiemmista töistänne ja työntekijöistänne oli tekijä, joka vaikutti ostopäätökseemme.
Tutustuimme myös muihin ilmalämpöpumppujen tarjoajiin. Osassa kohtelu oli huonoa ja eräässä oli aivan ala-arvoista.

Myös kaupanteosta jäi hyvin positiivinen olo. Et tuputtanut, kuuntelit meidän mielipiteitä, et kertonut turhia teknisiä asioita, vaan keskeisimmät tekijät. Mielestämme valintamme oli oikea.

Kiitos hänelle ja yrityksellenne!

Hyvää syksyn odotusta.

Terveisin Veli ja Kaarina Halla-aho”

 

16.3.2017 pidettiin aamukahvitilaisuus

Saimme tänä aamuna mukavia vieraita. Konttorillamme pidettiin Lopen kunnan ja loppilaisten yrittäjien aamukahvit. Saimme esitellä yleisölle yrityksemme toimintaa. Lisäksi ohjelmassa oli Hämeen Yrittäjien hankinta-asiamies Timo Ilomäen puheenvuoro julkisista hankinnoista. Kiitos Jyrkille ja osallistujille!

Hankintaturvakampanja 1.4.-31.5.2016!

Hankintaturvakampanja voimassa lokakuun loppuun asti.

Asennuta lämpöpumppusi nyt heti, saat laskun ostoksestasi vasta elokuussa 2016. Ehdit vielä saamaan asennuksen ennen kesän helteitä.

Saat nämä kaikki samassa paketissa:

 • taloudellinen lämmitys
 • tehokas jäähdytys
 • kosteudenpoisto
 • ilman puhdistus
 • ilman raikastus
 • ilman kierräyts

Kampanjan ehdot:

 • kampanja-aika 1.4.—31.5.2016, eräpäivänsiirtoetu koskee tänä aikana Hankintaturvaliikkeestä Hankintaturvatilillä hankittuja tuotteita
 • kampanja-aikana hankitut tuotteet laskutetaan elokuussa 2016 ilman mitään lisäkuluja
 • Voit elokuussa valita haluatko silloin maksaa koko laskun vai haluatko esim. jakaa sen 12 kk ajalle (alla tyyppiesimerkki ko. erikoismaksuehdosta)
 • Syyskampanjaetu on voimassa Hankintaturvaliikkeissä, jotka tarjoavat Resurs Bank -rahoitusta.
 • Linkki hakemukseen
 • Yleiset tiliehdot
 • Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot

Hankintaturvakampanja, kevät 2016

Mika antennialan ylläpitokoulutuksessa

Asentajamme Mika kävi ylläpitämässä ammattitaitoa ja päivittämässä tietojaan Sähköinfon Antenniasennus I ja Antenniasennus II -kursseilla 24-25.2.2016.

Kurssien sisällöt lyhyesti:

Antenniasennus I – tekniset ratkaisut

 • Yhteisantenniverkon- ja –järjestelmän toiminta ja määräysten 65 A vaatimukset
 • VHF-antennivastaanoton vaatimukset ja tekniset erityispiirteet
 • UHF-antennivastaanoton ajankohtaiset tekniset kysymykset
 • Pientalon antenniverkko ja -järjestelmä
 • Yhteisantenniverkon suunnittelu
 • Yhteisantennijärjestelmän suunnittelu
 • Optinen kaapelointi osana yhteisantenniverkkoa.

Antenniasennus II – asennus ja käyttöönotto

 • Antennijärjestelmän asennuksen valmistelu, määräyksen 65 A huomiointi asennuksessa
 • Yhteisantenniverkon rakenneosien valinta ja asennusmenetelmät
 • Antenniverkon mittaukset
 • Yhteisantenniverkon valokaapelointien mittaaminen ja dokumentointi
 • Yhteisantenniverkon käyttöönotto ja dokumentointi määräyksen 65 A mukaisesti.

Palvelut – antenniasennus

Huom!!! Tammelan antenni-tv-lähettimellä muutoksia 9.-11.2.2016

Antenni-tv-verkon taajuusmuutostöitä tehdään 9.-11.2. Tammela päälähetysasemalla – kaikissa tv-lähetyksissä enintään seitsemän tunnin lähetyskatkos kolmena päivänä

Päivitetty tiedote 8.2.2016

Antenni-tv-verkon taajuudet muuttuvat Tammelan päälähetysasemalla keskiviikkona ja torstaina 10. ja 11. helmikuuta antenni-tv-lähetyksissä C-, D- ja E-kanavanipuissa. Taajuusmuutoksen vuoksi kaikissa Tammelan päälähetinasemalta välitettävissä tv-lähetyksissä on katkos 9. – 11.2 klo 9 – 16 välillä. Tiistaina 9.2. ja keskiviikkona 10.2. lähetykset ovat huoltokatkojen välissä alennetulla teholla iltapäivästä klo 16.00 lähtien seuraavan päivän aamuun klo 8.00 saakka.

Lähetyskatkoset  koskevat myös kaikkia Hämeenlinnan Painokankaan täytelähettimeltä välitettäviä tv-kanavia.

Tammelan lähetinasemalta välitettävät radiokanavat lähetetään alennetulla teholla 9.-11.2. Tämä voi aiheuttaa kuuluvuusongelmia peittoalueiden reunamilla.

Varapäivä taajuusmuutostyölle on 12.2. 9.00 – 12.00.

Tammela, keskiviikkona 10.2.2016 muuttuvat taajuudet:
Kanavanipun C lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 706 MHz taajuudelle 506 MHz eli lähetyskanavalta 50 kanavalle 25.

Tammela, torstai 11.2.2016 muuttuvat taajuudet:

Kanavanipun E lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 650 MHz taajuudelle 546 MHz eli lähetyskanavalta 43 kanavalle 30.
Kanavanipun D lähetystaajuus muuttuu taajuudelta 546 MHz taajuudelle 554 MHz eli lähetyskanavalta 30 kanavalle 31.

Muutokset omakotitaloasukkaille
Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella.

Lue lisää…

Hankintaturvakampanja

Hankintaturvakampanja voimassa lokakuun loppuun asti.

Asennuta lämpöpumppusi nyt heti, saat laskun ostoksestasi vasta tammikuussa 2016. Ehdit vielä pienentää syksyn lämmityskulujasi ja pääset nauttimaan ilmalämpöpumpun lämmityksestä.

Kampanjan ehdot:

 • kampanja-aika 1.9.—31.10.2015, eräpäivänsiirtoetu koskee tänä aikana Hankintaturvaliikkeestä Hankintaturvatilillä hankittuja tuotteita.
 • kampanja-aikana hankitut tuotteet laskutetaan tammikuussa 2016 ilman mitään lisäkuluja.
 • Voit tammikuussa valita haluatko silloin maksaa koko laskun vai haluatko esim. jakaa sen 12 kk ajalle (alla tyyppiesimerkki ko. erikoismaksuehdosta).
 • Syyskampanjaetu on voimassa Hankintaturvaliikkeissä, jotka tarjoavat Resurs Bank -rahoitusta.
 • Linkki hakemukseen
 • Yleiset tiliehdot
 • Vakiomuotoiset eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot

hankintaturva_esite